За кражба на пари осъдиха библиотекар - секретар в Котленско село

12:26, 19 апр 17 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът наложи наказание от 8м. „лишаване от свобода“ на  Надежда Х.  на 49г., изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3г. Тя е подсъдима за това, че през периода м. януари 2012г. – 15 септември 2014г. в с. Градец, общ. Котел като длъжностно лице „библиотекар-секретар“, в условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари. Средствата са  били разходи за заплати и осигуровки на стойност 2595 лв., работно облекло 450 лв., разходи на стойност 356лв., липси от касата на стойност 274 лв. или всичко на обща стойност 3676 лв.

Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие.

Народно читалище „Надежда-1869“ било основано през 1869г. Съгласно Устава,  Читалището набира средства от членски внос, културно-просветна и информационна дейност, субсидия от държавни и общинските бюджети, наеми от движимо и недвижимо имущество, дарение. На 12 декември 2007г.  подсъдимата е била назначена по трудово правоотношение на длъжност „библиотекар – секретар“.

През февруари 2014г. подсъдимата провела разговор с председателя на настоятелството на читалището, като обяснила, че законови промени налагат заплатата на подсъдимата и работещата като хигиенист в читалището да бъдат увеличени. Председателката поискала от подсъдимата да организира събрание на настоятелството, за да бъде разгледано искането, но такова не било проведено, тъй като никой от членовете не било уведомен за заседанието. През август същата година било проведено събрание на настоятелството, като след проверка се оказало, че подсъдимата е увеличала заплатата си още от февруари, без да има разрешение за това. 

На 15 септември 2014г. в своя последен работен ден, подсъдимата е издала касата на читалището и е взела заплатата си за целия м. септември, като е работела само 15 дни от него. В последствие била проведена ревизия на работата на Надежда Х., която установила констатираните  горепосочените липси на финансови средства.

Присъдата на Районен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама