Кампанията за безплатни изследвания за диабет започна в Сливен

13:15, 19 апр 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира кампанията за безплатни изследвания за диабет „Деца и диабет в училище. Да поговорим за диабета“ в сливенските училища. 
Тя се провежда днес в ППМГ „Добри Чинтулов“ и  ГПЗЕ „Захари Стоянов“, като в рамките на деня по предварителен график се измерва кръвната захар на ученици в двете училища.

В Сливен проектът се осъществява по инициатива на Ротари клуб Сливен с изключителната подкрепата и съдействие на „Националната асоциация на децата с диабет“, участие на студенти по медицина в Сливен от филиала Медицински университет - Варна. 

Мобилни екипи от лаборанти посещават учениците, но за да могат те да се подложат на изследването е необходима декларация за съгласие от родителите. Диабетът при децата се открива в периода от навършена три годишна до петнадесет годишна възраст. Децата ще бъдат изследвани за кръвна захар и холестерол. Манипулацията е безболезнена и отнема пет секунди.

Инициативата на Сливенските ротарианци е част от национална кампания и е под патронажа на Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване.Сред основните цели, към които е насочена инициативата, са насърчаване на безопасна и подкрепяща училищна среда за децата с диабет и борбата с дискриминацията, постигане на държавна подкрепа за промяна в системата за децата с диабет в училищата, повишаване на информираността за диабета и насърчаване за здравословен начин на хранене и навици в училищната общност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама