Ученици от две сливенски гимназии преминаха през безплатен тест за диабет

17:24, 19 апр 17 25 587 Шрифт:
Автор:

650 възпитаници на две от гимназиите в Сливен - ППМГ „Добри Чинтулов“ и  ГПЗЕ „Захари Стоянов“  преминаха през безплатен профилактичен преглед за диабет.

Инициативата е част от национална кампания и е под патронажа на Министерството на здравеопазването и Комисията по здравеопазване. 

„В Сливен кампанията се осъществи по инициатива на Ротари клуб Сливен с подкрепата и съдействие на „Националната асоциация на децата с диабет“, участие на студенти по медицина в Сливен от филиала Медицински университет – Варна”, поясни за Topnovini.bg Антон Томчев, зонален асистент на президента на Ротари България.

Мобилни екипи от лаборанти посетиха учениците, които за да се подложат на изследването, представиха  необходима декларация за съгласие от родителите.

„Манипулацията е безболезнена, като резултатите на преминалите през изследването, са добри. При завишени показатели се направи повторен тест, а  на някой от учениците бе препоръчано да потърсят личния си лекар за лабораторни изследвания”, каза още Томчев след приключване на кампанията.

Сред основните цели, към които е насочена инициативата, са насърчаване на безопасна и подкрепяща училищна среда за децата с диабет и борбата с дискриминацията, постигане на държавна подкрепа за промяна в системата за децата с диабет в училищата, повишаване на информираността за диабета и насърчаване за здравословен начин на хранене и навици в училищната общност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама