В Сливенска област около 1 900 седмокласници полагат тестове за средно образование

09:20, 21 апр 17 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 1 900 седмокласници от област Сливен ще полагат тестовете по български език и математика, за да продължат образованието си в средно училище. Това съобщи в ефира на „Фокус” Светла Драганова, експерт в Регионалното управление по образование в Сливен.

„Основното образование вече ще завършва след 7-ми клас и според новия закон за училищното образование кандидатстване след 8 клас вече няма да има. Всички седмокласници вече задължително ще трябва да влязат в средно училище“, обясни Драганова.

Тя уточни, че промяна в самите тестове няма, но начинът на балообразуването е различен. „Оценките от тестовете и от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала. Един кандидат-гимназист може да участва в класирането с максимум 500 точки. Останалата част от бала се образува от точките, получени на националното външно оценяване“, каза Светла Драганова.

Подаването на документи за класиране в гимназиите ще е от 16 до 22 юни в училища - гнезда, като предстои те да бъдат обявени. Експертът обясни, че ще има достатъчно паралелки и места за кандидатстващите седмокласници и достатъчно възможности за избор.

Изпитите по български език тази година ще бъдат на 19 май, а по математика на 22 май.  Според Светла Драганова е важно, след като учениците получат оценките от тестовете, да се пишат, колкото се може повече желания, за да се класират в предпочитано от тях училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама