Питейната вода в Сливенска област отговаря на всички екологични норми

09:26, 21 апр 17 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водата за пиене в Сливен и цялата Сливенска област отговаря на всички български и европейски екологични норми. Показателите за алфа и бета активност, естествен уран, тритий, манган, както и индикативните дози от определените за мониторинг зони, са много под допустимите граници, заяви управителят на дружеството инж. Севдалин Рашев. Това се съобщава в писмото на „В и К“ – Сливен до областния управител Татяна Петкова, в отговор на нейното запитване за качеството на питейната вода в региона, по повод зачестилите проблеми в някои райони на страната.

Лабораторията на „В и К“ не извършва радиологични изследвания, а изпраща взетите проби в акредитираната изпитвателна лаборатория „Еколаб Диал“ – София. Протоколите от изследванията на 22 зони от последното полугодие на миналата година сочат, че всички показатели са в рамките на нормалното. Наличието на обща алфа и бета активност, естествен уран, тритий, радий и манган  е много под допустимите стойности във водата на Сливен и яз. „Асеновец“. Няма проблеми с питейната вода в пробите от град Кермен и сливенските села Крушаре, Мечкарево, Чокоба, Бяла, Бозаджии, Селиминово, Камен,Самуилово, Чинтулово, също и в Нова Загора, Кортен, Езеро, Караново, Баня, в Твърдица, Шивачево и Сборище, както и в Котел и Градец, откъдето протоколите от изследванията не съдържат причини за безпокойство. Тази година отново ще бъдат извършени радиологични изследвания в 30 мониторингови зони в Сливенска област, посочи инж. Мария, Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен. Тя заяви, че няма никакви проблеми в физикохимичните показателиза чистота на водата от февруари досега и в изследванията, извършвани редовно от РЗИ и лабораторията на „В и К“ за мътност, манган и остатъчен хлор.

„В и К“ – Сливен няма водоизточници в района на вилната зона на Сливен, където се намират вече запечатаните стари уранови рудници и техните хоризонти, така че основания за безпокойство сливналии не трябва да имат. Добре е собствениците на вили да ползват за пиене вода от мрежата на „В и К“, а не от собствени кладенци и частни системи, за водата от които дружеството не носи отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама