Ликвидирането на последствията от уранодобива е възложено на фирма, обявиха от Сливенска община

14:27, 26 апр 17 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 1998 година с постановление на Министерски съвет цялата организация на дейностите по ликвидиране на последствията от уранодобива е възложена на „Екоинженеринг РМ" ЕООД София, съобщиха от отдел „Екология" в Община Сливен.

През 2004 година от Института по почвознание „Н. Пушкаров" е изготвен работен проект за техническа и биологическа рекултивация на рудник „Сливен", по силата на договор за обществена поръчка между „Екоинженеринг РМ"  ЕООД и ИП „Н. Пушкаров". Изготвеният проект е съгласуван със заинтересованите ведомства – Министерство околната среда и водите, Министерството на земеделието и Националния център по радиобиология и радиационна защита към Министерството на здравеопазването.

„Терените в района са частни и държавни и няма как общината да се намеси в този процес. Основният ангажимент е на фирмата, на която е възложена дейността. Това, с което мога да се ангажирам, е отново да поставя въпроса за реализиране на проекта. Ако има нещо, което зависи от Общината, ще бъде  направено и от наша страна ще има пълно съдействие", каза днес кметът на Сливен Стефан Радев.

Компетентен орган, имащ отношение към радиологичния мониторинг на повърхностни и подземни води и почви в района на Сливен, е Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ.

По отношение на мониторинга на питейни води, компетентни органи са ВиК-Сливен и РЗИ – Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама