Загубите на точки за класиране в детските гради в Сливен са заради пропуски в заявленията

08:20, 27 апр 17 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради пропуски в заявленията за прием в детски градини и ясли, някои родители са изгубили точки, необходими за класирането на децата им в съответната детска градина. Около 88 процента от децата в Сливен са класирани по първо желание чрез електронния прием. При останалите, които не са успели да постъпят в желаната детска градина, има пропуски или грешки при попълването на заявленията. Това съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.

"Родителите разчитат на електронната система, че ще им даде точки по определени  критерии. Това не е така. Всеки критерий  трябва да бъде отбелязан от самия родител в заявлението, а когато записват децата си на място в детската градина, трябва да докажат посочените критерии със съответните документи. Например, системата не дава 50 точки за района, в който живеят родителите. Заявителят  трябва сам да отбележи, при попълване на желанията, дали живее по постоянен или настоящ адрес в района на детското заведение.  Много често се губят точки, тъй като не е отбелязано, че са работещи, или самоосигуряващи се лица. В същото време много от тях са отбелязали, че работят в района на детското заведение”, каза Пепа Чиликова. Тя подчерта, че родителите трябва внимателно да попълват документите, защото всеки пропуск води до загуба на точки.   

В графика на дейностите в сайта за прием /https://priem.sliven.bg /, е посочен срокът, в който могат да се коригират заявленията за всяко едно класиране. Родителите, които  се затрудняват сами да извършат корекциите, могат да потърсят съдействие в съответното детско заведение  или от експерт в общината.

 На 8 май ще бъдат обявени свободните места за следващото класиране. Срокът за корекции на заявленията е до 14 май, включително,  а резултатите от класирането ще бъдат обявени на 17 май в сайта за прием.

Приемът по електронен път в детските градини, ясли и яслени групи се прави за първи път в Сливен. Целта е да се създаде организация с единни правила и ред, което да улесни родителите и да се преустановят притесненията им при записване на децата. С електронния прием ще се преустанови практиката от денонощни опашки от изнервени родители. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама