Изменение на наредбата за електронен прием в детски и учебни заведения гласува ОбС Сливен

12:37, 27 апр 17 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общински съвет - Сливен гласува изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски ясли, детски градини и полудневни подготвителни групи към училищата на територията на община Сливен. Предложението, подкрепено единодушно  с 29 гласа,  беше продиктувано от внесения Протест от Окръжна прокуратура – Сливен, в който е посочено кои от разпоредбите прокуратурата счита за незаконосъобразни и дава своето предложение за промяна на тези норми.

Прокуратурата счита за необходимо да се отмени чл. 42, ал. 4, съгласно който преместването на дете от едно детско заведение в друго в възможно само ако родителят няма финансови задължения към посещаваното до момента. В своето изложение прокуратурата посочва, че тази част от наредбата противоречи на акт от по-висока степен, а именно Закона за предучилищното и училищното образование.

За незаконосъобразен и дискриминационен се смята и критерий К10, с който се дават 5 точки на родител, работещ в детското заведение. Съгласно мотивите, посочени протеста, е налице противоречие с разпоредбите от Закона за защита от дискриминация.

Общинската администрация счита, че протестът е основателен и обоснован, като внесеното предложение за изменение изпълнява всички препоръки на Окръжна прокуратура – Сливен. Изменената наредба трябва да влезе в сила от 22 май 2017 г., след като Общински съвет – Сливен я гласува на днешното заседание на 27.04.2017 г

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама