Заседава Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси в Сливен

16:27, 27 апр 17 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доклад за напредъка по изпълнението на Стратегия на област Сливен за интеграция на ромите (2012 – 2020) за 2016 г. бе приет на редовно заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към областния управител на Сливен /ОССЕИВ/.

 Със заповед на областния управител Татяна Петкова е назначено Звено за мониторинг и оценка на изпълнението на Стратегията и общинските планове за действие. В състава му са включени експерти от общините, представители на НПО и институциите, имащи отношение към изпълнението на горната стратегия. Докладът беше приет единодушно.

Областният управител напомни на представителите на общините в състава на Областния съвет за необходимостта от актуализиране на общинските планове за интегриране на българските граждани от ромски произход за периода до 2020 г. Приети бяха и отчетът за дейността на съвета, както и индикативната програма за работата му през до края на годината.

Петкова запозна членовете на съвета с процеса на изготвянето и съгласуването на Стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците от област Сливен, утвърдена наскоро от нея съгласно разпоредбите на Закона за училищното и предучилищното образование. Стратегията е качена на сайта на Областна администрация Сливен, в раздел „Стратегии и планове“.

Яница Вушева - експерт „Комуникация, информация и логистика“ към Областен информационен център Сливен, представи изпълнението на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 в област Сливен. Общо в Югоизточен район са изпълнени 423 проекта, от които: в област Бургас – 158, в област Стара Загора – 103, в област Ямбол – 100, а в област Сливен – 62. Разпределението по общини на изпълнените проекти в областта е както следва: община Сливен – 43 проекта (4 600 000 лв.), община Нова Загора – 11 проекта (560 000 лв.), община Твърдица – 6 проекта (540 000 лв.) и община Котел – 2 проекта (211 000 лв.).

Представени бяха и кратки филми с реализирани добри практики: „Училищна дъга“ с бенефициент АРИР-Сливен и „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура чрез въвеждане на мерки за енергийна ефективност“ с бенефициент община Котел.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама