Мая Манолова поиска незабавно закриване на интерната в сливенското село Драгоданово

13:13, 23 май 17 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът на Република България Мая Манолова се обяви за незабавно закриване на Социално-педагогическия интернат в сливенското село Драгоданово. Tя пристигна в града под Сините камъни, където участва във форум за децата в конфликт със закона. Домакин на срещата е Областната управа. Във форума се включиха почти всички депутати от  региона, както и представители на други институции и на министерството на образованието.

Манолова настоява за изпълнение на поетия политически ангажимент и в кратки срокове да бъдат закрити интернатите, в които децата не получават необходимата подкрепа, грижа, образование и най-вече умения за социално включване в обществото. Според нея децата от закритите интернати трябва да бъдат настанени в приемни семейства и в центрове за социална адаптация.

 

Зам.-министърът на образованието Деница Сачева обяви, че от новата учебна година се планира интерната в Драгоданово да бъде закрит, като голяма част от децата – 16 момчета и 1 момиче да бъдат пренасочени в Социално-педагогическия интернат в село Варненци.

Днешният форум бе предизвикан заради подписка на жители на Драгоданово, с която настояват за закриване на Социално-педагогическия интернат в селото. Драгодановци пристъпиха към  подписката след смъртта на 63-годишен мъж от селото, който е бил блъснат от малолетно момче от интерната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама