Информираха безработни в Сливен за рисковете и начините за предпазване от трафика на хора с цел трудова експлоатация

09:57, 27 май 17 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) - Сливен, в партньорство с дирекция „Бюро по труда” – гр. Сливен организира поредица от информационни срещи в рамките на кампанията за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация „По-добре информиран, отколкото експлоатиран” 2017 г.

Във връзка с целенасочената превенция бяха обхванати 100 безработни лица от следните рискови групи: безработни младежи до 29 години, продължително безработни лица с ниско образование, както и лица със средно и по-високо образование.

Всички участници получиха специализирана брошура за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, с координатите на Националната комисия за борба с трафика на хора и местните структури към нея, координатите на дипломатическите представителства на Република България в чужбина и Службите по трудови и социални въпроси към тях, както и брошура „Труд и експлоатация”, предоставена на местната комисия от посолството на Кралство Нидерландия в България.

Акцент в инициативата беше представянето на денонощната безплатна за страната и Европейския съюз, напълно анонимна, Национална телефонна линия срещу трафика на хора – 080020100.

Информационната кампания на МКБТХ – Сливен продължава с организирането на обучителен семинар, съвместно с фондация А21 България, на тема: „Трафикът на хора с цел трудова експлоатация – рискове и предизвикателства”, който ще се проведе в края на месец май. Целта е повишаване на квалификацията на експерти от Дирекциите „Бюро по труда” в област Сливен и експерти от Дирекция „Социално подпомагане” -  гр. Сливен, във връзка с актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане. Попадането в трудова експлоатация може да се случи, чрез агенции за набиране на хора за работа в страната и в чужбина, чрез агенции - посредници за младежки бригади, чрез обяви за работа, чрез познати, близки, дори роднини, чрез социалните мрежи и страници за запознанства в Интернет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама