Няма да се създават нови центрове за бежанци в Сливенска област

16:33, 29 май 17 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работна среща се състоя днес при областния управител Чавдар Божурски  във връзка с проекта на Решение на Министерски съвет за определяне на зони за движение на бежанци съгласно Закона за убежището и бежанците /ЗУБ/ и породилото се безпокойство сред населението. На заседанието присъстваха директорът на ТД на ДАНС-Сливен Николай Чиликов и директорът на Регистрационно-приемателен център - с. Баня Димитър Захариев.

По време на разговора категорично бе подчертано, че няма да има разкриване на нови центрове на територията на областта, нито ще се увеличава капацитета на сега съществуващия център в с. Баня, който е 70 души. Набелязват се и мерки, така че в максимално кратък срок лицата, търсещи убежище, да преминават през процедура за проучване и получаване на статут.

Движение на лицата, настанени в с. Баня, ще се осъществява само на територията на област Сливен и то в определен часови диапазон. При неспазване на тези ограничения, лицата ще бъдат санкционирани чрез настаняване в центрове от затворен тип до приключване на производството по ЗУБ.

На днешната среща при областния управител беше дискутирано взаимодействието между институциите на регионално ниво за недопускане на напрежение сред населението.

Проектът на решение има за цел да бъдат определени зони за движение в районите на отделните териториални поделения на ДАБ около регистрационно-приемателните центрове, като по този начин се подобри административния контрол по време на производството за предоставяне на международна защита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама