Двама сливналии са признати за виновни за укриване на данъци в големи размери

10:37, 19 юни 17 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ВКС остави в сила решение на Апелативен съд –Бургас по делото срещу Диляна Б. и Тихомир Т. от Сливен, признати за виновни за това, че са укрили данъчни задължения в особено големи размери. В продължение на три години от 2007 г. до 2011 г. при условията на продължавано престъпление двамата, в качеството на управител и помощник-управител на сливенска фирма, като извършител и помагач са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения - общо в размер на 164 806.12 лв. Двойката издавала само приходен касов ордер, а не фактури при направени от 15 свидетели парични вноски по сключени договори за строителство на апартаменти.

На подсъдимия е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 5 г. и 6 м., което да търпи при първоначален строг режим в затворническо общежитие от закрит тип, както и наказание конфискация на част от имуществото. Съдът е привел в изпълнение по отношение на Тихомир Т. определеното общо наказание от влезли в сила съдебни актове по две дела на РС – София, а именно най-тежкото от тях - лишаване от свобода за срок от 2 г. и 6 м, което да бъде изтърпяно отделно от настоящата присъда. На Диляна Б.  е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 3 години, което е отложено за изпитателен срок от 5 години.

Недоволни от решението на Апелативен съд – Бургас подсъдимите са го обжалвали пред Върховния касационен съд. В съдебният акт на най-висшата инстанция се посочва, че укриването не на всички авансови плащания по договорите за строителство, а само на част от тях, но които са напълно достатъчни за покриване на критерия особено големи размери, се явява най-красноречивото доказателство относно наличието на пряк умисъл у подсъдимите. 

Върховните магистрати са намерили жалбите на подсъдимите и оплакванията в тях за процесуални нарушения и липса на доказателства са неоснователни, а решението на Апелативен съд– Бургас правилно и законосъобразно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама