Областният управител Чавдар Божурски участва в заседание на Комитета за наблюдение на ОПДУ

17:58, 22 юни 17 / Политика 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Oбластният управител Чавдар Божурски, в качеството си на член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Добро управление“ /КН на ОПДУ/, участва в VI-то редовно заседание на Комитета, съобщиха от администрацията.

Присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев и началникът на отдел „Румъния и България“ на Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия Сандрин де Буженом.

Ръководителят на ОПДУ Ирена Първанова представи на членовете на Комитета Годишния доклад за изпълнението на програмата за 2016 г. и предложение за изменение на Индикативната годишна работна програма за 2017 г.

Стана ясно, че през миналата година от планираните осем процедури, са отворени шест процедури за 178 млн. лв., а две са отложени за настоящата година. Сключени са договори на обща стойност малко над 112 млн. лв. Като възникнали затруднения при изпълнение на програмата бяха отчетени промени в законовата и подзаконова нормативна уредба, забавяне на някои процедури и неособена активност в подготовката и подаването на проектни предложения за 2016 г.

По време на заседанието бяха представени и одобрени от Комитета критерии за подбор на операции по няколко процедури, насочени към: подобряване на системата за обратна връзка от потребителите на административни услуги и повишаване качеството на административното обслужване; повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство; цялостен преглед и оценка на националната система на обществените поръчки в България; подкрепа за развитие на капацитета на общините при разработването и изпълнението на проекти, съфинансирани от ЕСИФ и др.

Към 31.05.2017 г. общо по петте приоритетни оси на програмата са отворени 13 процедури за 316 млн. лв. Сключени са общо 78 договора, в процес на сключване на договор са 10 проекта, а в процес на оценка са още 57.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама