Представиха първия за Сливен генерален план за организация на движението

07:23, 23 юни 17 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генерален план за организацията на движението в Централна градска част в Сливен беше представен на среща при кмета Стефан Радев с председателя на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници от всички групи и журналисти. Срещата бе по инициатива на кмета на общината. 

Инж. Стойко Димитров – представител на проектантския колектив, изготвил разработката, възложена от Община Сливен. представи плана.

„Този план дава отговори на основните въпроси за организацията на движение в нашия град. Сливен досега не е имал такъв план, а законът го изисква. За мен е важно да има правила, които да спазваме. Правилата никога няма да са съвършени, но по-добре е да ги има, защото уреждат дадена сфера на обществения живот. Те подлежат на периодична актуализация, когато има промяна в ситуацията, натовареността, както и в случаите, когато нашите наблюдения показват необходимост от подобряване или отстраняване несъответствия", каза кметът Стефан Радев.

Планът включва четири схеми – на посочност на движението, на обществения транспорт, на главните велосипедни пътища и разположението на местата за платено почасово паркиране. 

Основната му цел е представяне на цялостно решение за организация на движението – автомобилно, пешеходно и велосипедно, съобразена със съществуващата улична мрежа, направените ремонти и интензивността на движението. Въвеждането на организация се налага заради непрекъснато нарастващия брой автомобили и свързаните с това проблеми в движението и паркирането им, особено в централната градска част. Едно от решенията, които предлагат проектантите е въвеждане на еднопосочно движение по някои улици като алтернатива на безобразното паркиране по тротоари, улици и зелени площи.  Въвеждането на мярката цели увеличаване на пропускателната способност на улици и кръстовища, намаляване на броя на опасните конфликтни точки и осигуряване на места за паркиране.

Схемата на главните пешеходни пътища регламентира главните маршрути за безопасен достъп на пешеходци до важни направления.

Предварителният проект на Плана е разглеждан и одобрен на 2 юни от експертен съвет. Документът е внесен в Общинския съвет и е включен в дневния ред на заседанието, което ще се проведе на 29 юни.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама