Млади възрожденци представиха книгата „Светът на войводата” в Сливен

12:30, 25 юни 17 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата книга „Светът на войводата”, на авторите Дора Куршумова и Николай Бъчваров, бе представена за първи път в Сливен. Представянето се състоя в Хаджиданчови къщи, запазили миналото в себе си .

Книгата бе издадена от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” преди месец. Тя има 36 глави, в които се разказва за ролята и задълженията на войводата в хайдушката чета, избора на войвода, хайдушкия закон, хайдушката клетва, задълженията на дружината и др. Описани са различните обучения за поддържане на сила и ловкост, тактическите умения и хитрости при битки. Специално място е отделено на облеклото и другите необходими за хайдутите предмети, на оръжията и принадлежностите към тях, на храната, на лекуването на рани и болести, на подслоните и огъня. Сред останалите интересни глави в книгата са „Народните ятаци”, „Знаците от природата в помощ при намиране на вярната посока”, „Предсказване на времето”, „Хайдушки знаци”, „Ролята на планината”, „Българските манастири в помощ на родолюбивите бойци”, „Звездите бдят над хайдутите” и др.

На представянето присъства и един от авторите на „Светът на войводата” Дора Куршумова. Тя сподели, че е работила над книгата с огромно желание и че книги като тази могат да вдъхнат самочувствие у младите сливенци. 
Куршумова разказа за идеята да сложат в книгата няколко карти на звездното небе и да опишат начините, по които хайдутите са разпознавали съзвездията и са се ориентирали за часовете. Авторката говори и за различните начини, по които хайдутите са приготвяли храната си, за оръжията им, за облеклото им и лекарствата им и т.н. „Особено интересни са паролите, по които смелите мъже са  разпознавали враговете, и тайните знаци – имитация на птиче пеене, с които са си служели при битките, каза тя. Любопитни са убежищата, подслоните и паленето на огън, дори в дълги дъждовни периоди. Старите начини за предсказване на времето и намиране на вярната посока без съвременни уреди  също може би ще представляват интерес за младите родолюбци. Особено важно е да се знаят начините за избор на войвода, качествата и знанията, които той трябва да притежава, и клетвата, която полага пред дружината си за многобройните отговорности, които поема”.

Събитието приключи с уговорката, че още в началото на учебната 2017-2018 година, клуб “Млади възрожденци“ ще организира нова среща, в която всички участници ще обсъдят обстойно интересните неща, научени от книгата през ваканцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама