Цветна учебна стая е хит в сливенска гимназия

07:30, 27 юни 17 25 2143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от кабинетите по чуждоезиково обучение в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен е на път да се превърне в най-оригиналната и цветна учебна стая в града. Върху черната дъска е нарисуван красив бял бухал – символ на мъдростта и знанието, а цветните стени и врати са украсени с интересни рисунки и мисли в оригинал на известни автори. Над черната дъска са изписани мисли на Оскар Уайлд. Акцентът в стаята обаче е най-голямата стена в стаята – там са поставени две красиви лавици за книги, а от тях върху стената са литнали бели ангелски крила. Над лавиците с оригинален шрифт на английски е изписан откъсът от „Хамлет”: „Да бъдеш или да не бъдеш – това е въпросът!”

 

Оказва се, че интересната хрумка за преобразяването на кабинета е по два проекта, защитени от учители от гимназията. По първия проект, който е към голяма фондация, са купени електронни четци. Тези книги ще бъдат подредени на красивите лавици под ангелските крила. Вторият проект, чрез който кабинетът става красив и цветен, е защитен пред Младежка банка-Сливен и съответно финансиран. 
 

„Инициативата да се направи една по-различна стая бе на учителите по английски език” поясни  преподавателят по рисуване и главен участник в преобразяването на кабинета Антон Кънчев. 

„Всичко тръгна от това, че една фондация ни подаде ръка и отпусна средства да се купят електронни четци, за да се оборудва кабинетът. Гимназията в момента кандидатства за иновативно училище, затова решихме, че не трябва да спираме дотук, че трябва да направим и самия кабинет красив. Участвахме с проект „Bookland” пред Младежка банка-Сливен, в който предвидихме само средства за купуването на две етажерки за книги, бои и маркери за стени. Идеята ни беше така да променим класната стая. По проекта оцветихме двете етажерки, на които ще бъдат нареждани електронните книги, и променихме изцяло визията на стаята чрез боядисване и изрисуване на стените. Бухалът на дъската и част от ангелските криле на голямата стена са направени чрез техниката мандала. Много ми помогна дванадесетокласничка от гимназията, която отдели от времето си и нарисува бухала и едното крило. Освен рисунки по стените, сложихме и послания към учениците, като изписахме мисли на известни автори и части от различни произведения. Рисунките по стените направих аз, но идеите за тях са на едно артистично дуо от чужбина, което се занимава точно с такива интересни визуализации. В общи линии това е всичко: с непомпозни рисунки и текстови послания да променим визията на една класна стая. Ще видим каква ще е реакцията на децата. Докато рисувахме, бяха любопитни относно това, което правим. Надявам се да успеем да променим така и други кабинети в гимназията. Самия кабинет пък е точно до буккросинг зоната, която направихме по подобен проект преди време, тематично се свързва и с графитите в началото на коридора”, сподели учителят.
 

През тази година Младежка банка-Сливен, домакинствана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, финансира три малки проекта, един от които е „Bookland” - създаване на интересно художествено оформление на класна стая в Езиковата гимназия. Проектът е на стойност 500 лв. Младежка банка осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, фондация „Америка за България” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама