Кръводарител от Сливен е сред наградените на Национална конференция по хематология

09:06, 30 юни 17 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

165 000 е броят на кръводарителите в цялата страна за 2016 година. От тях в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ”Д-р Иван Селимински”АД са дарили 3565 души.

57-ма Национална конференция по трансфузионна хематология се провежда в столицата под патронажа на министъра на здравеопазването. На нея се прави отчет за дейността на всички отделения и центрове по Трансфузионна Хематология. Приема се  програма за развитие на трансфузионната система в България и ще се обсъдят някои промени в Еропейските директиви. Ще бъдат наградени  кръводарители и организации. За поредна година сред тях има  представител на Сливен. Това е  Георги Маврудчиев, на 38 години.

Логото на тазгодишния Световен ден на Кръводарителя е „Не чакай да дойде бедствието! Какво можеш да направиш? Дари кръв! Дари сега! Дарявай често!”. Този призив е нужен, защото здравето и живота на много хора са засегнати от извънредни ситуации всяка година. Спешността увеличава търсенето и прави доставката на кръвни продукти предизвикателна и сложна.

Всеки ден близо 500 души в България  имат нужда от кръв.
Адекватното снабдяване с безопасна кръв може да бъде осигурено чрез доброволно и безвъзмездно даряване. Статистиката сочи, че 30 процента в България са доброволните кръводарители, а 70 процента са родовите. Промяна може да има при ангажиране на цялото общество  и най-вече чрез осъзнаване на необходимостта от кръводаряване.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама