Запазват дейността на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен

15:03, 30 юни 17 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дейността на Центъра за кожно-венерически заболявания в Сливен ще се запази, работещите в него ще запазят своята работа, а пациентите ще продължат да се лекуват в същата сграда. Това намерение бе потвърдено от кмета на Община Сливен Стефан Радев на нарочна пресконференция, на която беше дискутирано кожният диспансер да премине като отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински", заради невъзможността той да се издържа самостоятелно. 

В пресконференцията участваха още председателят на Постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет д-р Димитър Павлов и членовете на комисията, изпълнителният директор на областната болница д-р Васислав Петров,  управителят на кожния диспансер д-р Мая Миланова и директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова. 

"Повдигането на тази тема и коментирането й е свързано изцяло с това да потърсим и да намерим начин да съхраним развитието на съществуването на тази дейност на територията на община Сливен по възможно най-устойчив начин. Това е свързано и с писмо на дружеството до мен за това, че  предстои спиране на дейността му, заради финансови проблеми и невъзможност да изпълнява финансовите си задължения", каза кметът. Той припомни, че същите разговори са водени преди една година и вижданията му са били същите - тази дейност да бъде извършвана от областната болница, така че тя да продължи да се извършва, без гражданите на община Сливен да плащат допълнителни средства, заради просрочени задължения. "Продължавам да смятам, че това е най-доброто решение за града, общината и за гражданите на Сливен", каза още Радев. Той  бе категоричен, че дейността на Центъра за кожно-венерически заболявания е важна за града и трябва да остане. 

Стефан Радев благодари на директора на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров за това, че ще направи необходимото, за да не се загуби дейността в общината и тя да продължи да се извършва. "Сигурен съм, че дейността ще се извършва при по-добри материални условия и много по-устойчиво", каза кметът. Той даде пример с белодробната болница, която премина като отделение към областното лечебно заведение и работи успешно. 

Намерението на Община Сливен е да апортира сградата на кожния диспансер в капитала на областната болница и там да се разкрие кожното отделение.  За да се случи това е необходимо разрешението на министъра на здравеопазването по два въпроса - за закриването на лечебното заведение, което става с негово съгласие, и за увеличаване на капитала на болницата, тъй като държавата е мажориратен акционер и министърът на здравеопазването упражнява правата на собственик. Ако министърът разреши, Общинският съвет в Сливен може да вземе това решение и да се премине към неговото изпълнение. 

Д-р Мая Миланова заяви, че при встъпването й в длъжност, преди близо 3 години, е заварила кожния център в тежко финансово състояние. Тя  припомни, че тогава задълженията са били около 80 хиляди лева, а сега са близо 52 хиляди лева. 37 хиляди лева от тях са към областната болница.  

Директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова заяви, че никой никога не е оспорвал факта, че кожно-венерическите заболявания са в челните места по заболеваемост  и изрази становището си, че областта има нужда от структура по кожно-венерически болести. "За нас няма значение кой ще бъде собственикът. Важно е пациентите да са доволни, санитарно-хигиенните условия в това лечебно заведение да отговарят на изискванията и да има перспектива за развитие", каза
д-р Балулова. Тя уточни, че няма да има промяна за пациентите, ако центърът стане отделение, а напротив - качеството на услугата би се подобрило и ще се даде възможност за професионално развитие на работещите там. Д-р Балулова припомни, че РЗИ е издала предписания на кожния диспансер и ако те не бъдат изпълнени до края на годината, той ще бъде закрит. Д-р Миланова уточни, че част от тях вече са изпълнени. 

Директорът на областната болница д-р Васислав Петров обяви, че е важно решението да бъде взето по възможно най-бързия начин, защото задълженията на центъра нарастват. Договорът с кожния център изтича днес, но той заяви, че ще бъде удължен с още един месец. Д-р Петров заяви, че ако се вземе решение и се тръгне към прехвърляне на сградата, част от дължимите 37 400 лева, ако общината ги преведе към болницата, ще бъдат вложени за ремонт, за да се направят условията по-добри. Ще се търсят и възможности за финансиране по проекти, за да може сградата да бъде ремонтирана.  
 

Част от присъстващите специалисти на кожния център споделиха, че за тях няма значение формата на дейността, а е важно тя да се запази, както и да бъде решен проблемът с ниското възнаграждение,  условията на труд и пациентите да продължат да лекуват. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама