От 6 до 9 октомври, по случай Международния ден на животните, в гр. Сливен ще се проведе поредният маратон за кастрация на кучета и котки, организиран от международната организация за защита на животните Animal Spay Neuter International и техните партньори Romania Animal Rescue Inc. 

В кампанията до момента са регистрирани  220 животни, както домашни любимци, така и дворни кучета и котки. Това е пето гостуване на екипа като до момента в проведените 4 кампании са кастрирани 804 животни. Интересът към маратона е огромен и за съжаление квотата от 200 операции отпускана за всяка кампания е недостатъчна да обхване всички желаещи. Все повече стопани осъзнават, че кастрацията е акт на отговорност както към  домашния любимец, така и към особено сериозния проблем с популацията от бездомни животни.  С кастрацията се предотвратяват различни заболявания както у женските така и в мъжките  животни и същевременно с това се предотвратява появата на нежелани поколения, много  от които се озовават на улицата.  

В гостуващия екип са включени висококвалифицирани млади лекари, които в хода на маратона понякога извършват и доста по-сложни операции от рутинната кастрация. Техниката на кастрация, позната в професионалните среди като keyhole surgery, е минимално инвазивна и неизискваща постоперативни грижи - особено подходяща за дворни животни и скитащите животни, които се освобождават отново на следващия ден.  

Кампаниите за безплатни кастрации се провеждат в гр. Сливен  2 пъти годишно, през март и октомври. Операциите се финансират изцяло с дарения набирани в международен мащаб от благотворителната организация, изпрaщaщa лекaрския екип . Зa всякa кaмпaния към тях се присъединявaт  и  доброволци от Британската общност в областта както и Сири Хелене Идсти от 4Stray dogs Норвегия.  В тази кампания като доброволец пристига и Сузи Гофредо Морис от САЩ,  която е член на борда на директорите на RAR Inc Dba ASNI. 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно