Сливенският съд призна за виновен МВР шеф

11:02, 17 яну 18 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По обвинителен акт на СЗ „Антикорупция“, Окръжен съд - Сливен призна за виновен началник на сектор БОП-Стара Загора за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение

Вчера, състав на Окръжен съд – Сливен призна за виновен Ивайло Димов, началник сектор БОП-Стара Загора в МВР за престъпление по против правосъдието /чл. 289 НК/ и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от три години.

Припомняме, че Ивайло Димов бе предаден на съд през м. ноември 2016 г. с обвинителен акт на Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП за две престъпления - престъпление по служба, извършено от Димов, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължавано престъпление с две отделни деяния (чл. 282, ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 26 ал. 1 от НК“ и за склоняване прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването (чл. 289 от НК).

На 1 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу Димов. С постановление на Главния прокурор Сотир Цацаров бе разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“ - СГП.

През октомври 2015 г. в сградата на Съдебната палата Ивайло Димов отишъл при Окръжния прокурор на Стара Загора, при Зам.-окръжния прокурор, както и при председателя на Окръжния съд - Стара Загора, като поискал да се забави разследване срещу лице, което е било задържано при продажба на наркотици и да има „по-специално отношение“ към него. Димов поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за криминалното лице условия.

Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, той е склонявал прокурора по делото срещу криминално проявеното лице (наблюдаващия прокурор) да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването - да изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия. За това деяние на Димов е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 289 НК.

През периода март-април 2016 г. Димов отново се срещнал с административния ръководител на Окръжен съд - Стара Загора, както и с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Стара Загора и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в Окръжен съд - Стара Загора.

Окръжен съд – Сливен призна за невинен Димов за престъпление по служба и в тази част присъдата ще бъде протестирана от Софийска градска прокуратура.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама