Жълт код за сняг и поледици е в сила за 23 области

07:15, 02 мар 18 25 1664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През нощта облачността ще се увеличи над цялата страна и на места, главно в Западна и Северна България ще превалява слаб сняг. Минималните температури ще са минус 9 и минус 4 градуса, в югозападните райони и по морския бряг малко по високи.

В петък ще бъде облачно, а повишението на температурите ще продължи и преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд.

Жълт предупредителен код заради възможни поледици е обявен в 23 области на страната. Очаква се да има слаби валежи, отначало от сняг, но през деня, с повишението на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще се образуват поледици.

Предупреждението е в сила за областите: София, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич.

Незасегнати от мярката са само областите Благоевград, Смолен, Кърджали, Ямбол и Бургас.

Шофьорите да карат внимателно, предупреждават от Агенция пътна инфраструктура. В последния работен ден преди националния празник, от 16 до 20 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 т. по автомагистралите и най-натоварените пътища. От 20 ч. вечерта тази вечер ще бъде затворен и прохода Шипка във връзка с предстоящите утре празненства.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март и през деня ще продължи да се понижава.
 
В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса, в Северна България и Горнотракийската низина по-ниски - между минус 3 и 2 градуса, в София - около 5 градуса.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1500 м от дъжд и сняг. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 3-4 градуса, на 2000 м - около 0 градуса.

Над Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд по северното крайбрежие ще превали дъжд и сняг, а в следобедните часове на много места слаб дъжд. На места преди обяд са възможни поледици. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 5 и 10 градуса. Температурата на морската вода е 3-4 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Във връзка с зимната обстановка, продължаващи валежи и ниски температури през нощта в София са направени по две обработки със смеси срещу заледяване. Снегопочистващите машини са работили във всички 24 райони на Столична община приоритетно по трасетата на градския транспорт, опасни и стръмни участъци, Южната дъга на Околовръстен път, общински пътища, както и частично в основни улици в кварталите и вътрешно-квартални улици. 140 снегопочистващи машини са в готовност.

В двата кризисни центъра на Столична община са настанени 188 души, останали без дом.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама