Студът порази на 80% насажденията със сливенска праскова

18:40, 16 мар 18 25 849 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъде ли сливенската праскова екзотика на българския и европейския пазар тази година? Вероятността това да се случи съвсем не е малка след като една не малка част от градините с прасковени насаждения измръзнаха в началото на месеца. За да стане ясно колко са големи уврежданията ще се изчака цъфтежа на дървета. Стопаните обаче са сигурни, че им предстоят големи загуби и искат държавна помощ, съобщава БНР. 

Вече е ясно, че измръзване по прасковените насаждения има, без значение дали са ранни или късни сортове, измръзване има по черешите, сливите и бадемите. Според стопаните от селата "Злати войвода" и "Гавраилово" в техните землища щетите са между 80% и 100%, основно в районите около река Тунджа. 

Там най-ниските измерени температури в началото на месеца, когато падна сняг, са били между минус 16 и минус 17 градуса, каза кметът на Злати войвода Стоян Тенев. Той и колегата му от "Гавраилово" Димитър Андреев коментираха ситуацията в овощните градини: "Пъпката на овощните дръвчета беше набъбнала, но заради ниските температури всичко измръзна. На места тук при нас има и до 100% поражения. За първи път се случва това. И ние не знаем какво следва, само чакаме да видим цъфтежа и да преценим какви са щетите...".

Една от най-големите тревоги на производителите от Сливенско е, че измръзването може да е довело до т.нар. апоплексия – получава се, когато соковете на дървото са тръгнали, но от ниските температури измръзва и впоследствие изсъхва.

Все още е рано да се каже какви са пораженията, но е ясно едно, че тази година сливенската праскова ще бъде екзотика. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама