Празник на франкофонията в Сливен

11:30, 18 мар 18 / Култура 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" в Сливен  от 19 до 23 март, в Регионалната библиотека за поредна година ще се проведе седмица, посветена на френския език и култура.В България Международният ден на франкофонията, който се чества на 20 март, се отбелязва от 1993 година.

В програмата на празника на франкофонията в библиотеката са включени:  

- Открит урок и презентация на френски език на тема  „Стендал” - представяща интересни моменти от жизнения и творческия път на бележития френски писател, посветени на 235 години от рождението на Анри Мари Бейл (Стендал).

- Прожекции на френски език на филма „Червено и черно”, 1997 година екранизация на безсмъртния роман на Стендал, копродукция на Франция, Италия и Германия  на режисьора Жан Даниел Вереге с актьорите Карол Буке, Ким Роси Стюарт, Жюдит Годреш и Клод Риш.

    - Прожекции на френския биографичен,  документален филм: „Пророци на научната фантастика – Жул Верн” по повод 190 години от рождението на великия френски писател романист  Жул Верн, предсказал с изумителна точност открития, реализирани повече от един век по-късно. Филмът представя живота, както и творчеството му от научна гледна точка.

- Прожекции на приключенския филм „Пътешествие до центъра на Земята”, 2008 година на режисьора Ерик Бревиг по едноименния роман на Жул Верн, в ролите: Брендън Фрейзър, Жан Мишел Паре.

Презентацията и прожекциите на френски език ще бъдат показани пред ученици от 8 до 12 клас от ПГПЗЕ "Захарий Стоянов"  и ППМГ „Добри Чинтулов” по предварително уточнен график.

В програмата са включени и организирани посещения в Чуждоезиковия център, където учениците ще се запознаят с произведения на съвременни френски автори, както и нови помагала в помощ на изучаването на френския език.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама