Отбелязваме Световния ден, посветен на движението

07:30, 10 май 18 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото "Движението - това е здраве". Датата се отбелязва от 2002 г. с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Призовават се страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Проучванията показват, че физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве. Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Физическа активност не означава само и единствено упражняването на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – разходки, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез замяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.

За поредна година Регионална здравна инспекция-Сливен ще отбележи 10 май със следните инициативи:

На 10 май – в детска градина „Детски рай“ и на 16 май във филиала на детска градина „Божур“ ще се проведат физкултурни занятия с гимнастически упражнения и игри „Да спортуваме редовно и се храним здравословно“.

На 18 май в Дома за стари хора село Баня, експерти от инспекцията ще проведат здравна беседа за връзката между физическата активност и здравословното хранене в напреднала възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама