Опасни електропроводи убиват защитени лешояди край Котел

16:15, 09 май 18 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рискови електропреносни трасета край Котел са станали причина за смъртта на поредните ценни белоглави лешояди, информират от „Зелени Балкани“. Природозащитниците сигнализират, че в началото на март, края на април, и на 7 май тази година са загинали три птици маркирани като К92, К6С и К7М. Те са внесени от Испания през 2013 и 2014, като част от международната програма за завръщането на вида в България, предаде БНР.

„Особено емблематична от тях е птицата K6C. Това беше мъжкият от двойката лешояди, които загнездиха за първи път в Централен Балкан, след десетилетия отсъствие на вида от района. Това стана благодарение на съвместните усилия на екипа на Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП за завръщането на вида в Стара Планина. През миналата година младите и неопитни птици загнездиха, като за съжаление направиха гнездото си буквално на земята, което наложи да бъде взето яйцето им и да бъде инкубирано в Спасителния център за диви животни. Въпреки това, самото загнездване на двойката даваше надежди за възстановяване на колонията в района на Национален парк "Централен Балкан". Година по-късно, със смъртта на мъжката птица това вече няма да е възможно...“, посочват от „Зелени Балкани“. 

Природозащитниците посочват, че това са поредните птици от редкия вид, които стават жертви на два, отдавна идентифицирани като опасни, електропроводи. Стълбовете са картирани отдавна от екипа на природозащитната организация ФДФФ като опасни. За обезопасяването им са подадени подробни писма и указания, с молба за съдействие от ЕВН и дори е изразена готовност да се предостави безвъзмездно на електроразпределителното дружество необходимите изолатори за обезопасяване на трасето.


Въпреки това, трасето все още не е обезопасено, което е и причина за продължаващите инциденти, посочват от екипът на проект „Светло бъдеще за черния лешояд“. Те изказват своето безкрайно разочарование, че въпреки инвестираните огромни усилия, труд и средства на трите организации, наличието на необезопасени трасета продължава да се явява основен фактор, който пречи на завръщането на лешоядите в Стара планина. Въпреки привлечения човешки и финансов ресурс и наличието на целеви средства за изолиране на стълбовете, това не би било възможно без съдействието на местното представителство на EVN, както и на отговорните институции, в лицето на РИОСВ и МОСВ, които са декларирали през европейските институции своята подкрепа и активен ангажимент към проекта за завръщане на лешоядите, посочват природозащитниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама