Започна Международният детски фолклорен фестивал в Сливен

14:30, 16 май 18 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С пъстро и шумно дефиле започна 22-то издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници".

В него се включиха участниците във фестивала от Албания, Латвия Молдова, Румъния, Турция, Хърватска и България. Дефилето беше предвождано от оркестъра при Ансамбъла за народни песни и танци- Сливен и събра много зрители по целия път- от Градската градина, по бул. „Цар Освободител" и до площад „Хаджи Димитър". Там беше церемонията по издигане знамето на Република България, знамето на ЕС и знамето на фестивала.

„За пореден път нашият град гостоприемно отваря врати пред най-малките посланици от различни страни. И тази година Сливен дава среща на много талант, на изкуството и културата на различни народи. А това е най- големият мост между хората- споделената различна култура", каза пред присъстващите кметът на Община Сливен Стефан Радев.

Той допълни: „Надявам се, че за всяко от децата, участващи в международния фестивал, Сливен ще остане едно специално място. Пожелавам Ви много забавления в дните на фестивала".

След официалното откриване на 15 май оркестърът засвири българско хоро и всички гости и домакини се хванаха на него. Вечерта продължи с концерт на участниците във фестивала на открита сцена.

Днес малките танцьори ще бъдат на гости в Община Сливен, а след това и в Областна управа. Организирана е и „Творческа работилница" на крепостта „Туида". Зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на танцовите групи и  на открита сцена от 18.30 на пл. „Хаджи Димитър".

Гала-концертът на участниците ще бъде на 17 май от 18 часа в залата на ДТ „Стефан Киров".

На официалното откриване присъстваха председателят на Общински съвет- Сливен Димитър Митев и заместник- кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Организатор на фестивала е Община Сливен, в партньорство с Регионално управление на образованието– Сливен и Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс- Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама