Опасност отново грози Стария бряст в Сливен

19:00, 18 май 18 25 693 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Символът на Сливен и европейско дърво на Европа за 2015 г. - Старият бряст, отново е под заплаха да се разцепи на две. Източната част на дървото не се развива толкова добре и на места съхне, а западната му половина е добре развита, с много листна маса и натежава. Опасността се усилва и от това, че дървото отвътре е кухо и буквално се държи на кора, съобщава БНР. 

Миналата седмица еколози направиха санитарна сеч на сухите и изгнили клони на бряста, изследваха го със специален томограф и му биха фунгицид срещу холандска болест. 

Консултантът по околна среда Рашид Рашид обясни: "В основата на дървото няма развитие на гнилостни процеси, т.е. в основата дървото е стабилно. Това, което е променено обаче, е, че има изсъхнали клони, които бяха отстранени. Причина може да са различни фактори, като засушаване на климата например. Тази пролет е била доста суха. Това изисква да има повече поливане, което или не е правено, или това, което е направено, не е било достатъчно. Мерките, които трябва да се предвидят за дървото, са укрепване на жизнените клони, поливане и ако е възможно откриване на терена под короната на дървото". 

Главният експерт в отдел "Екология" Емилия Кючукова обясни какви грижи полага общината за символа на Сливен: "Провеждаме текущата поддръжка, като сме сложили едни тръби за дълбочинно азотно торене. Извършва се поливане, прекопаване. Към момента не сме поливали, за да не пречим на работата на екипа. От другата седмица започваме с интензивни поливки“. 

Кючукова има своя версия за съхненето на част от дървото – вследствие от нападението от корояди. Кметът Стефан Радев се ангажира с укрепването на бряста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама