Обезопасяват над 1000 стълба по програма за опазване на царския орел

19:00, 21 май 18 25 552 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължават техническите дейности по проекта „Живот за царския орел“ (Life for Safe Grid), реализиран от „Електроразпределение Юг“ (част от EVN България) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Проектът се финансира от програма LIFE на Европейския комисия и цели да намали смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от токов удар или сблъсък с електропроводи в най-важните зони на мрежата „Натура 2000“.

Само през 2017 г. са изградени нови 23 км от т.нар. ПАС система (система от изолирани проводници) в общините Елхово и Тополовград. Новата система замени въздушна мрежа от голи проводници. През 2018 г. предстои завършването на последните 4 км, което е сериозно предизвикателство предвид разположението на мрежата по поречието на р. Тунджа.

Друга техническа дейност, изпълнявана в рамките на проекта, е обезопасяването на електрически стълбове. До края на 2017 г. на териториите на общините Сливен и Ямбол са монтирани изолации на 742 стълба. Целта на тази мярка е да се премахне опасността от загиване на птиците при контакт с тоководещи елементи от електроразпределителната мрежа. Дейността продължава и през 2018 г. с обезопасяването на над 1000 стълба на териториите на общините Елхово и Тополовград.

На 21 май 2018 г. се навършват 26 години от приемането на Директива за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, с която страните-членки на Европейския съюз (EС) се задължават да опазват около 1500 редки и застрашени вида растения и животни и около 230 вида местообитания. За целта се създава единна европейска екологична мрежа от територии със специален режим на защита, наречена “Натура 2000“. Тя включва над 27 000 защитени зони, които заемат една пета от сухоземната територия на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама