Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в 13 области

07:15, 06 юни 18 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е в сила в 13 области на страната за 6 юни 2018 г, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

Кодовете са в сила в областите: София, София – град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково. В тези области на страната ще има краткотрайни, в отделни райони временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Остават условията за градушки. Очаквани количества на валежите - между 10 и 20 л/кв.м, на места в областта до 35 л/кв.м.

Преди обяд над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Около и следобед отново ще се развива купесто-дъждовна облачност.Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 28 и 33 градуса.

Над Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места, главно по южното крайбрежие, ще превали и прегърми. Максимални температури на въздуха 25-28 градуса. Температурата на морската вода е 21-23 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините преди обяд ще има и слънчеви часове, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максимална температура на височина 1200 метра около 20 градуса, на 2000 метра - около 13 градуса.

В четвъртък вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, в източните райони ще бъде до умерен. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, на места, главно в Северна България, интензивни и значителни по количество. Дневните температури слабо ще се понижат.

В петък валежи са малко вероятни. Ще преобладава слънчево време. Вятърът ще бъде с южна компонента, слаб, в Източна България - до умерен. Температурите ще се повишат и в по-голямата част от страната ще достигнат 30-35 градуса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама