Осъдиха двама мъже в Сливен за незаконни сделки с културни ценности

14:05, 22 юни 18 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд братя, подсъдими за незаконни сделки с културни ценности за над 57 000 лв.

Милен С. е подсъдим за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, в жилището му на ул.„Братя Миладинови“, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство – различни културни ценности (над 6 900 бронзови монети, метални предмети, златни накити, печати) от различни епохи, всички на обща стойност 57 229 лв, както и за противозаконно задържане на 2 броя метал-детектори, предназначени за търсене на археологически обекти.

Милен С. и Пламен С. са подсъдими за това, че на 22.03.2016 г. в жилищата си са съхранявали културни ценности и съоръжения, презназнчени за търсене на археологически обекти на обща стойност над 60 000 лева.

От преди повече от десет години Милен С. поддържал активна връзка с различни лица от цялата страна, свързани с незаконната търговия на културни ценности с висока художествена и научно-археологична стойност. Той бил известен като експерт в областта на нумизматиката и археологията.

Интерес в областта на културните ценности проявявал и неговият брат Пламен С. Дейността на двамата обвиняеми станала достояние на полицейските служби за противодействие, пресичане и разкриване на престъпления по линия на „Културно-историческите ценности“ и в тази връзка, на 22.03.2016 г. е било предприето едновременно претърсване от два екипа на ОД на МВР – Сливен в жилищата им.

При претърсването били открити и иззети множество археологически обекти – движими културни ценности от различни епохи, които се намирали в стъклени витрини, в кашони и в полиетиленови пликове, разпръснати из цялото жилище. Част от откритите археологически обекти били укрити в пластмасови съдове и кутии, поставени в индивидуални самозалепващи се полиетиленови пликчета.

На Пламен С. вече е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 г., като изтърпяването му е отложено с изпитателен срок от 3 г., за друго престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама