Символът на Сливен- Старият бряст, е поразен от опасно заболяване

17:35, 09 юли 18 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старият бряст, символ на Сливен и Дърво на Европа, е поразен от трахиомикоза, съобщи пред журналисти Рашид Рашид, представител на фирмата, която се грижи за дървото от 2014 година, цитиран от БТА. Брястът е бил заразен есента с така наречената "холандска болест" - смъртоносна инфекция, въпреки поставената му поливалентна ваксина.

От дървото са взети проби, които ще установят щама на заболяването. Ако се окаже, че Брястът е болен от по -леката - хронична гъбична инфекция, той има шанс да оцелее. Острата форма е летална за този дървесен вид. Резултатите от микроскопското изследване ще бъдат готови следващата седмица.

В случай на остра форма се очаква до два-три месеца дървото да изсъхне окончателно. Арбористът /специалист по грижи за дърветата в градска среда/ Димитър Захариев поясни, че за Стария бряст е направено всичко, което е трябвало да бъде направено. Ескпертът счита, че дървото е започнало да умира в момента, когато стареенето и гниенето са нанесли големи поражения върху ствола.

Засега Старият бряст ще бъде обезопасен, ще бъдат поставени и табели, информиращи за неговото състояние.

Днес, 9 юли, на нарочна среща в Сливен бяха обсъдени състоянието на Стария бряст и мерките, които могат да се предприемат да опазването на дървото. В случай, че Старият бряст загине, от Фондация "Стария бряст" са готови да предоставят финадка, отгледана от семе на дървото, която да го наследи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама