Шефът на БАБХ: Резултатите са потвърдени, животните са заразени

15:53, 15 юли 18 25 697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенция по безопаснот на храните (БАБХ) свика извънредна конференция във връзка с евтаназията на заразени от чума животни в Ямболско, докато местните животновъди се опасяват, че се избива здрав добитък и това ще ги остави без поминък.

„Нашата агенция е компетентен орган, който дава пълна гаранция на страните, които търгуват с България. Не случайно 180 страни сме приели един кодекс с правила, които засягат всички действия и изследвания.“ Това заяви д-р Дамян Илиев по време на брифинга в сградата на БАБХ.

Според думите му след редица изследвания вирусът е бил открит, резултатите бяха потвърдени и от лаборатория във Франция. „Ние изпълняваме мерките, които са приети от всички страни в света. Това е 3-километрова зона, където се води огнището на заразата, в която се евтанизират всички животни, които са имали възможност да са в контакт с животните, на които е открит вируса", продължи шефът на агенцията.

"В Турция огнищата са около 700, от там идва и възможността чумата да е дошла. Пробите са положителни за болести. Около 4000 са евтанизираните животни до сега", допълни допълни д-р Илиев. Той смята, че една положителна проба е достатъчно доказателство, за да се потвърди, че съществува реален вирус. „Въпреки това ние сме изпратили над 400 проби“, заяви той, като уточни, че вземането на проби ще продължи.

"Ваксина има, но на територията на ЕС е забранена, само със специално разрешение се издава. Тази ваксина обаче създава жива верига, а под ваксината чумата остава", каза д-р Дамян Илиев.

„Компенсация ще има. Министерството на земеделието готви решение и за допълнително плащане на глава. Как точно финансово ще стане все още не е ясно", допълни Илиев.

 

Междувременно от СДС поискаха оставката на д-р Дамян Илиев. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили, разпространена от пресцентъра на партията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама