Овцете и козите в България са намалели с почти милион животни за последните 10 години

10:15, 18 юли 18 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма промяна в исканията ни спрямо преди седмица, когато беше протестът в Шереметя, каза съпредседателката на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Янка Попова по повод днешния протест на овцевъди и козевъди пред МС.

„Ние сме в София, за да изразим това, че доверието към ресорното ведомство е на критичен минимум и за това свидетелства цялата политика, която се прилага във ведомството и чрез ведомството в последните 10 години - нямаме никакво развитие в нашите сектори - овцевъдство и козевъдство - и всичкото това в контекста на апела, който идва от Европа, че тези сектори трябва да се подпомагат специфично, целенасочено, защото губят всякакви устои на Европейския континент“, каза Попова за БНР.

Овцете и козите в България са намалели с почти милион животни за последните 10 години, сподели тя.

„Темата с чумата датира от 20 юни. През това време държавата почти я нямаше никъде. Стигна се до гражданско неподчинение заради незнанието, в което тези хора са поставени. Какъв беше анонсът за обезщетенията, които държавата предлагаше? Това прецакване ли беше, защото тези цени първоначално не бяха тези, които вчера се анонсираха“, каза Попова.

Тя разкритикува забавените разяснителни мерки от страна на държавата и първоначално обявените намерения за обезщетения в размер на 150 лв. и добави: „Така е прецакване ли е? Къде е сигурността на всички нас върху държавата - да сме спокойни, че някой мисли за нас и се грижи за нас“.

Новата сума е по-голяма, но отново не се коментират умъртвените мъжки животни, обясни тя.

„На 50 женски се пада поне един мъжки, а цената на мъжките е друга. Освен това, не се коментира обезщетението на мъртвите животни, които освен че са селекционни са и биологични. Това необгрижване на хората в сектора създава цялата ситуация, защото се създава чувство и желание за прецакване“, каза Попова.

Докато при кравите има различни бюджети според предназначението им -  добив на месо, на мляко или за селекция, при овцете бюджетът е общ и погрешната политика създава раздор, обясни тя. Наредба 3 задължава една от трите категории да доказва с фактури определено количество предадено мляко през годината, за да може да получи подпомагане и елиминира другите две.

Тя отказа коментар на въпрос дали в София ще има изливане на мляко и горене на овчи кожи, както в протеста в Шереметя. Но каза: „Всичката тази регулация знаете ли докъде ни докара?! Тези продукти нямат никаква стойност! Вълната ние животновъдите я хвърляме, говорим а млякото заради наредба 3…“.

Попова посочи, че ако няма последствия от днешния протест, действията на животновъдите да продължат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама