Изплащат обезщетенията в село Шарково

07:40, 23 юли 18 25 1490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започва изплащането обезщетенията в село Шарково, след като и последните три стада бяха евтаназирани. Министерството на земеделието съобщи вчера, че са умъртвени и последните животни, набелязани за евтаназиране. Стопаните ще получат не по-малко от 190 лв. на овца или коза.

Парите ще се изплащат по банков пък или в кметството. Обезщетения ще се изплащат за всички умъртвени животни в това число и за нерегистрираните, обеща министърът на земеделието Румен Порожанов.

Ще продължи вземането на проби от животните за изследване на всеки 20 дни. Сега това става в зона от 10 км около огнищата на зараза, но по препоръка на мисията от Европейската комисия, зоната ще се разшири на 20 км, за да се следи за евентуално разпространение на заразата от чума.

В сила остава забраната за недопускане на хора без адресна регистрация в селата с установена зараза от чума по животните. Блокадата ще бъде вдигната след решение на областния координационен щаб, а това ще стане след пълна дезинфекция на районите.

В неделя Жандармерията изведе от селото всички външни хора, включително и протестиращите пред дома на баба Дора, които се бяха заканили да не разрешат умъртвяването на животните. До насилие не се стигна, но пък полицията арестува една от жените, опитваща се да влезе в селото. Причината - нарушаване на обществения ред.

В село Болярово днес се очаква да бъдат взети нови проби от стопанството на Ана Петрова, за да се установи дали наистина има зараза в стадото й от 200 овце. Собствениците все още не са убедени дали трябва да бъдат тези проби, защото имат съмнения за разминаване в резултатите.

В стопанството ще пристигне нов ветеринарен лекар, след като в петък животновъдите категорично отказаха да допуснат негов колега в стадото, който да вземе втори проби за опасното заболяване.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама