Започват дванадесетте дни на Макавей

09:00, 01 авг 18 25 1915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По традиция от 1 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. Всеки ден се нарича на един месец от годината, като се започва със септември. Проследявайки тези 12 дни, се гадае какво ще е времето за една година напред. Ако през първия Макавей е дъждовно, то целият септември се очаквало да е с валежи. Ако през втория Макавей е топло – и октомври щял да е топъл.

Първият ден се тачи най-много от жените. В Ямболския край спазват традицията, че „на Пантелей-Макавей до пладне не се работи за здравето на децата, щото двата дни са хаталии“. Народните вярвания предричат за този, който се заеме с някаква работа на тази дата, че огън ще изгори къщата му или вълк ще изяде добитъка му.

Според традицията на празника всички зетьове отиват при тъста си на гости. Носят дарове и целуват ръка. Затова някъде наричат деня Зетьовден. Гощават ги с вино и питки. След обяда най-възрастният зет започва да гони по-младите из хармана. Това се прави за здраве на овцете, кравите и кобилите и за да бъдат те плодовити.

В Родопите първият Макавей се нарича „Егу“ или „Устина“. Забранена е всякакъв вид женска домашна работа. Стопанките не предат, не тъкат и не шият, за да не нападнат вълци и мечки стадата на овчарите.

В Странджа пък празникът е известен като „Протягус“. Той се счита за най-горещия ден през лятото. Според поверието телата на всички покойници изгниват в гроба, тъй като „земята завира от жега“. За да не се мъчат много душите на мъртвите, още в ранно утро жените отиват на гробището и поливат обилно с вода упокойните места на своите близки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама