Започнаха проверки в Сливенската болница след случая с починалата родилка

10:00, 20 авг 18 25 1680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Етичната комисия на Българския лекарски съюз ще поиска експертното становище на Борда по акушерство и гинекология по случая с починалата в родилното отделение на Сливенската болница 33-годишна Ренета Томова. Това съобщи д-р Юлия Бянкова, началник на отделението по реанимация в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" за БНР. Бянкова е председател на Централната комисия по професионална етика на БЛС, който се самосезира по случая.

Проверките в Сливенската болница вече текат, те са факт, увери д-р Бянкова. По думите ѝ, след този фатален случй проверки трябва да извършат Районната здравна инспекция и Медицинският одит към Министерството на здравеопазването. Има заведено досъдебно производство, което предполага прокурорска проверка и разследване по случая, допълни тя.

Трябва да се изчакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза, за да се прецени има ли връзка между начина на раждане и настъпилите впоследствие усложнения, подчерта д-р Юлия Бянкова:

„Преценката как точно да протече едно раждане е на екипа, който води раждането. Понякога обстоятелствата се променят в рамките на минути и решенията трябва да се взимат много бързо и много отговорно“, посочи още тя.

"Тези случаи са изключително трагични и драматични. Те са трагични за семействата на близките и за тях те не са част от статистиката. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма лекар, който да нехае дали пациентът му е жив, или не. Това е голяма драма за всеки един лекар - да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка", коментира д-р Юлия Бянкова.

Болницата в Сливен "Д-р Иван Селимински" се очаква да направи днес изявление по случая с починалата в родилното отделение 33-годишна Ренета Томова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама