Започва противогрипната кампания в Търговище

07:16, 01 окт 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старт на противогрипната кампания обяви Регионалната здравна инспекция в Търговище. В имунизационния кабинет на  ул. „Цар Освободител” № 33 всеки желаещ може да си постави ваксина. На разположение е “Инфлувак”, която струва 7.38 лева и съдържа препоръчаните от Световната здравна организация актуални щамове. Таксата за  манипулация е 2 лева.

Грипът е най-разпространеното заразно заболяване, което всяка година поразява 20% от възрастните и над 40% от децата, припомниха здравните специалисти. Причинява се от вируси, попаднали в носоглътката на човека. Болният от грип е извор на зараза в продължение на 5 – 6 дни. При кихане вирусът се разпространява във въздуха с висока скорост и от там попада в дихателните пътища на здрави хора. Особено податливи на заболяването са децата и възрастните над 65 години, при които грипът протича по-тежко и с повече усложнения на различни органи и системи.

Най-доброто средство за предпазване от грип е противогрипната ваксина, категорични са медиците. Имунизацията не може да предизвика заболяване. Вирусните частици, съдържащи се в нея, са инактивирани. Те стимулират организма за предварително изработване на антитела така, че когато човек срещне причинителя на грипа, реагира незабавно и заболяването се пресича от самото начало или протича значително по-леко. Препоръчително е ваксинацията да се направи през периода октомври – ноември, когато ефектът от нея ще бъде най-голям.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама