Оперни певци от 8 държави пристигат за музикалния фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

12:04, 01 окт 16 / Култура 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оперни изпълнители от Италия, Полша, Хърватия, Украйна, Русия, Франция, Япония и България ще участват в 30-то издание на музикалния фестивал Лауреатски дни "Катя Попова"в Плевен. Това съобщи началникът на отдел „Култура” в общината Стефка Григорова, която е и член на организационния комитет. Музикалният форум започва на 4 октомври и продължава до 9 октомври.

Освен концертите е предвидена и богата съпътстваща програма. Фестивалът ще бъде открит с оперния спектакъл „Тоска”, който се посвещава и на 75 години от рождението на Гена Димитрова, уточни Григорова. 

Тя припомни, че последният оперен спектакъл в рамките на лауреатските дни е бил през 1993 г.,Тази година организацията е дело на обединените усилия на местната културна и бизнес общност, както и общинската администрация, добави Григорова,

За Плевен е въпрос на чест провеждането на 30-ото юбилейно издание на музискалния  фестивал,каза кметът Георг Спартански, който е и председател на организационния комитет за Лауреатските дни.

Спартански подчерта, че събитието тази година е на изключително високо ниво – и като организация, и като координация, и като селекция на участниците.

  Директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, който също е член на организационния комитет, специално благодари на кмета Спартански за това, че Община Плевен спази традицията и отново организира културното събитие. Започваме с операта „Тоска”, защото искаме да дадем нов тласък за връщане на оперното дело в нашия град, подчерта Дяковски.

Специално за събитието ще пристигнат примадоната на италианското белканто и дългогодишна партньорка на Гена Димитрова в концерти и оперни спектакли – Бруна Балиони, както и нашата прима Христина Ангелакова. Меломаните ще чуят концерти на ниво, не по-слабо от това на Софийски музикални седмици или Мартенските музикални дни, заяви още директорът на Плевенска филхармония.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама