Как потурите станаха панталони показват в Търговище

07:35, 02 окт 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Модата Алафранга“ или как потурите станаха панталони, а сукманът – копринена „фуста” ще гостува в Търговище. Експозицията представя еклектиката на облеклото в края на ХIХ и началото на ХХ век, навлизането на европейските модни влияния в една ориенталска по дух страна. Тя разказва как и защо в многоетничен град като Пловдив се появяват невероятните съчетания между традиционното облекло и навлезлите от Виена или Париж дрехи и аксесоари.

По женската дреха може да се проследи разчупването канона на носията и постепенната ù замяна с копринена, дантелена или сатенена рокля или костюм. Как дългата домашна риза е заменена с фино бельо – гащи с цепки и фльонги, силно пристегнати корсети, потници с дантелени презрамки и т.н. За първи път жената в къщата се разхожда по прозрачна наметка – лезьос, докато пие сутрешното си кафе, което си е истинска революция в нравите и морала на възрожденеца. Същата съдба има и мъжката носия, чиито елементи дълго време съжителстват с модерния костюм. Често може да се забележи калпак, вместо бомбе, или шаячни потури със сако.

Сменя се всичко от възприятията и начина на живот през облеклото, та до дребните аксесоари, които съпровождат бита на „коконата” или господина.

Най-доброто определение за модата – алафранга или лутането  между свое и чуждо е дал Каравелов, който казва: ...”че всичките банкрутства, които се случват в тоя блаженстващ град почти всеки ден, произхождат по причина на тия  гиздави кокони, които се отличават с ветреност, с разкошество и с безгрижна разточителност”. 

Изложбата ще бъде открита на 4 октомври от 17.30 часа в Славейковото училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама