Синовете на първенци на Путин притежават имоти в Несебър и Созопол

09:45, 02 окт 16 / Любопитно 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин - Александър, притежават имоти в Несебър и Созопол. Това разкрива сайтът Dnevnik.bg, позовавайки се на информации от българския Търговски регистър и декларациите на кандидат-депутатите на проведените неотдавна парламентарни избори в Русия. Поводът за проверката са думите на кандидата за депутат от "Единна Русия" Пьотр Толстой, че вече са купили половината българско крайбрежие и смятат да купят цялата страна. По-късно той определи думите си като шега.

Руските граждани обикновено регистрират фирми у нас, за да могат да купят собственост. Tова са направили и семействата на двама политици, които според руските медии са сред най-близките до Путин.

Алексей Козак притежава фирмата "Нептун Про" ЕООД, а Александър Плигин е собственик на фирмата "Юпитер Про" ЕООД.

И двете компании първо са регистрирани във Варна на ул. "Атанас Георгиев" No 6, ет. 1, ап. 2 през март 2008 г. като дъщерни на "НЕВА БЪЛГАРИЯ" ООД. Управляващите на "НЕВА" и дъщерните фирми първоначално са Сергий Косинкин и Максим Косинкин.

"НЕВА" продава дяловете от "Нептун Про" през 2009 г. на Юлия Евгениевна Квачева, чието бащино и фамилно име съвпадат с тези на Наталия Квачева, която е втората жена на Козак. През 2012 Алексей Козак купува фирмата от Квачева. Козак прехвърля дяловете си на Николай Митев на 2 октомври 2014 г., за да си ги купи обратно на 28 октомври същата година. Оттогава фирмата е с нов адрес - гр. Несебър 8230 ж.к. „Естебан“, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. На същия адрес има апарт-хотел. От отчета на компанията за миналата година личи, че фирмата е инвестирала в недвижима собственост и цената на покупката е 96 000 лв. От началото на този месец фирмата е обявена в ликвидация. От имотния регистър става ясно, че "Нептун" притежава и апартамент от 183.7 кв.м от вилно селище в местността Буджака в Созопол.

"Юпитер Про" е придобита през 2009 г. от съпругата на Владимир Плигин - Нина Плигина, а през 2013 г. тя прехвърля фирмата на Александър Владимирович Плигин. От 26 септември 2014 година, адресът на "Юпитер" е същият като на "Нептун" - гр. Несебър 8230 ж.к. „Естебан“, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. От финансовия отчет на компанията се вижда, че тя е инвестирала 91 000 лв. "в земя и сгради", а от имотния регистър, че става въпрос за апартамент в същия комплекс от 170.88 кв. в Буджака.

Още няколко кандидат-депутати от "Едина Русия" или техни роднини са декларирали собственост в България - Антон Мороз, Сергей Ладочкин, съпругът на кандидат-депутатката Ольга Ярославская - Альберт Золотдинов, и Тетяна Бондарчук, която е снаха на известния режисьор Фьодор Бондарчук - член на Висшия съвет на партията на Путин.

73 614 руски граждани и 30 фирми със собственици руснаци са купили имоти в България от 2006-та до 2016 г., сочи справка на Агенцията за вписвания, направена за Dnevnik.bg. Най-много руска собственост има в област Бургас, която е предпочетена от 58 240 руски граждани.

Голяма част от имотите в България се купуват от руснаци, пенсионирали се от армията или силите за сигурност, според наблюдения на местните хора от Южното Черноморие. Ако те имат на сметка в българска банка равностойността на 12 български минимални пенсии и жилище, дори и наето, могат да получат статут на постоянно пребиваващ и след това и гражданство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама