Отборът на „Роял Хелена“ най-добър в клас „Оптимист“

14:34, 02 окт 16 / Спорт 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отборът на българската баркентина „Роял Хелена“ се класира на първо място в състезанието по ветроходство в клас „Оптимист“ между екипажите от регатата „Тол Шипс 2016“. На второ място остана тимът на руската яхта „Акела“, трети са практикантите от руския кораб „Мир“. Лодките за състезанието бяха осигурени от яхтклубовете „Черно море Бриз“ и „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“.

Победата в най-малкия ветроходен клас е своеобразен реванш за екипажа на „Роял Хелена“, която изостана в класирането в състезателните етапи на „Тол Шипс“. Баркентината се върна с три скъсани платна след две драматично проплавани гонки, но все пак с невредим екипаж и практиканти.

„Черно море ни показа защо се казва „черно“ – коментира Пламен Свещаров, изпълнителен директор на собственика на ветрохода „Топ сейл“. - Това е едно от най-непредвидимите морета, защото в никой момент времето не е това, което е прогнозирано. На борда имаме разнородни практиканти – и студенти от ВВМУ, и ентусиасти от страната. Някои понесоха тежкото време по-зле, други – по-добре, трети няма никога да поискат да се качат на ветроход.“

По стара черноморска традиция времето през цялото време е било срещу ветроходите. И към Новоросийск, и към Сочи е духал южен вятър със сериозни шквалове – вятър по 32 - 33 възла и сериозно вълнение. Те са се редували с безветрие. Времето е било сериозно изпитание за по-големите ветроходи. Ето защо някои състезатели като „Атила“ са прекратили участието си във втория етап. А руската легенда „Надежда“ завърши регатата със счупена фок мачта.

„Това, което е важно за нас, е, че екипажът и практикантите са живи и здрави, корабът е здрав. Радваме се, че сме на родна земя и бяхме посрещнати от близките с една роза на кея. „Роял Хелена“ продължава активното си участие в мероприятията на регатата – парад на екипажите, спортните състезания и на 4 октомври ще изпратим гостите ни от флотилията с Парада на ветрилата. След това учебният  ветроход се прибира във Варна и остава отворен за посещения на приятели и гости до октомври на Морска гара“, каза Пламен Свещаров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама