90% от гърците не одобряват кабинета на Ципрас

11:52, 03 окт 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърците са дълбоко разочаровани от правителството, показват данните на социологическата компания "Пъблик ишу" в изследване за проправителствения в. "Авги", съобщават гръцки електронни издания.

Според това допитване 90 на сто от гърците са недоволни от кабинета на Алексис Ципрас, а 51 на сто смятат за необходими нови избори. 

85 на сто от запитаните са на мнение, че страната им се движи в погрешна посока, а чувствата, които царят сред обществото за ситуацията в страната, са "гняв и недоволство" (26%) и "тревога и стрес" (17%).

Наред с това 73 на сто от гърците признават, че "имат затруднение" що се отнася до личните им доходи, а едва 23 на сто казват, че "живеят добре или че се справят". 

На този фон 90% от анкетираните заявяват, че са недоволни от правителството, 80 на сто пък казват, че са недоволни и от опозицията, а 51 на сто са убедени, че "може би са нужни" нови парламентарни избори. 46 на сто казват, че "може би не са нужни избори".  

36 на сто отговарят, че според тях по-добро за страната ще е правителство, съставено от "Нова демокрация", а 14 на сто са на мнение, че по-добро такова правителството е сегашната коалиция СИРИЗА - "Независими гърци". 45 на сто са категорични, че "нито едно от двете" няма да е добро за страната.

На въпрос кой е най-подходящ за премиер 42% дават своите предпочитания за лидера на консерваторите Кириакос Мицотакис, докато 23 на сто залагат на Алексис Ципрас. 32 на сто отговарят, че не предпочитат "нито един от двамата" . 

"Анкетата във в. "Авги" е предизвикала паника у Ципрас и СИРИЗА", се казва в съобщение на партия Нова демокрация, цитирано от БТА.

Консерваторите смятат, че допитването е потвърждение за недоволството на гражданското общество от правителството и за искането да има нови избори, за да може страната да се сдобие с надеждно правителството. 

В отговор управляващите контрират, че било логично "Нова демокрация" да бърза за избори, защото времето работело в нейна вреда. 

Те /консерваторите/ обаче неоснователно се тревожат, избори ще има, но през есента на 2019 г. - когато изтича мандатът на правителството, и тогава народът ще направи своя избор свободно и без да му се влияе, казват правителствени източници, цитирани от изданията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама