Започва седмицата на Нобеловите награди

12:32, 03 окт 16 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Швеция днес, от 3 октомври, започва Нобеловата седмица. Тя стартира с обявяването на лауреата в областта на физиологията и медицината. На 4 октомври ще бъде обявена наградата по физика, на 5 октомври по химия, а на 7 октомври за мир, за икономика - на 10 октомври, а за литература - на 13 октомври. Комитетът за връчване на наградите не съобщава до последния момент нищо за претендентите и експертите често правят предположения за запазените в тайна имена.

Тази година наградата за мир може да бъде поделена между президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос и лидера на ФАРК Тимошенко – бойният псевдоним на Родриго Лондоно. На 26 септември те подписаха мирен договор за пркератяване на конфликта, който отне живота на около 250 000 души.

Други кандидати за наградата за мир са руската активистка за човешките права Светлана Ганушкина, "Белите каски" в Сирия – гражданска група, която се опитва да спасява хората от въздушни удари, както и гръцките доброволци, които помагат на сирийските бежанци. Други възможни кандидати за приза са участвалите в преговорите за споразумението за иранската ядрена програма, или пък бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън, разкрил информация за мащабните програми за следене.

Традиционно голям интерес има и към категорията за литература. Според букмейкъри с шансове тази година са японският писател Харуки Мураками, сирийският поет Адунис, както и американският романист Филип Рот. Според проучване на "Ройтерс" шанс за Нобел за физика има откритието на учени от три американски университета, с което те доказаха теорията на Алберт Анщайн за гравитационните вълни.

По желание на Алфред Нобел наградите, носещи неговото име, са за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, за дейност в интерес на световния мир. По- късно е учредена и наградата за икономически науки.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които се получават отличията, по традиция се насрочват за 10 декември, когато е годишнината от смъртта на Нобел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама