Лекари от МБАЛ "Св.Мина" в Пловдив: Искаме проверка от прокуратурата и Бойко Борисов

13:27, 03 окт 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекари от МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив простираха днес заради тежкото финансово състояние на общинската болница, което води до напускане на медицински кадри и отлив на пациенти. Протестиращите заявиха, че са готови на ефективни протести, ако не бъдат чути. Доктор Цветан Деведжиев-началник на Отделението по кардиология заяви, че е сезирал прокуратурата и е изплатил писмо до премиера Бойко Борисов с искане за финансова проверка и установяване на причините, довели до настоящото състояние на болницата. "Бездействието на прокуратурата и Община Пловдив може да означава и това, за което само се тихо говори досега-да се даде възможност на частници да придобият болницата", категоричен е д-р Деведжиев.

На митинга присъства целият свободен персонал и представители на синдикалните организации. Председателят на КНСБ в Пловдив Атанас Кръстев заяви, че спряганото сливане на болницатата с МБАЛ "Свети Панталеймон" не е решение на проблема, защото се прехвърлят както активите, така и пасивите.



Припомняме, че общинската болница „Свети Мина” е пред фалит поради големи финансови задължения, с които не може да се справи сама. Управителката д-р Галина Карауланова заяви на сесия на общинския съвет , че ако болницата не получи субсидия няма да може да се плащат пълните възнаграждения на персонала. Тя поиска от Община Пловдив спешно 350 хиляди лева за изплащане на дължимите заплати и финансова помощ в размер на 2 милиона лева, който да бъдат предвидени в бюджета за следваща година.



Карауланова допълни, че за 7 месеца задълженията на дружеството са намалели до почти 3 милиона лева. Заради оздравителната програма вече са изплатени голяма част от възнагражденията на персонала, заплати реално се дължат за месеците април, май и юни.

"Болницата трябва да бъде подпомогната, за да може да работи с пълен капацит, да генерира печалби и да погаси задълженията си", счита д-р Борислав Нечев."За да идваме всеки ден на работа ни мотивира само любовта към професията, ние сме едни от последните мохикани, останали тук. Много наши колеги през годините поеха към частни болници. Това е въпрос на личен избор. Аз оставам и ще се боря", каза д-р Елена Милушева.

Единодушно мнение на персонала е, че здравното заведение може да се самоиздържа и трябва да бъде оставено да работи.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама