Нов контрол на качеството на уличните ремонти въвежда кметът на Добрич

15:21, 03 окт 16 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов начин за контрол на качеството на уличните  ремонти въвежда кметът Йордан Йорданов, съобщи той пред журналисти. Целта е да има яснота при възникна проблем дали ремонтът на конкретна дупка е в гаранционен срок или не. Нещо, което, по думите му, досега не е правено.

До момента не се е знаело къде точно е била асфалтирана дупката, в гаранция ли е или не, обясни кметът.

Направена проверка за това как до момента се е отчитала рехабилитацията на пътната мрежа показала, че това е ставало с една обобщена ведомост по улици. Не е било упоменато коя дупка е изкърпена, за да може след това Общината, като възложител, да си търси правата, когато има нужда от отстраняване на дефекти и спазване на гаранционните условия, поясни кметът.

Започналите от миналата седмица ремонти ще се извършват по стандарти на Агенция „Пътна инфраструктура“. В тях, освен обобщената справка, са описани дупките с квадратурата. „Така, при необходимост от възползване от гаранционните условия, ние знаем въпросната дупка кога е направена и, ако повредата възникне в гаранционния срок, фирмата-изпълнител има ангажимента да отстрани проблема. Това е нов вид контрол, който ще упражняваме, за да сме сигурни, че имаме адекватна поддръжка на уличната мрежа“, каза кметът.  „До момента такова нещо не се е правило. Отсега нататък ще е така. Мисля, че е един добър метод за контрол и прозрачност за това как се харчат парите на данъкоплатците“, допълни той.

През изминалата седмица започна ремонтът на уличната мрежа в града, като ремонтните дейности стартираха от улиците в периферията, както и такива пътни участъци, където повече от 25 години не е имало никакви ремонтни дейности. Дупки се изкърпват по нова технология, като изпълнителят се старае да обхване всичко до здрав асфалт, за да може кърпежът да издържи повече, посочи Йорданов.

Той увери, че за три седмици фирмата-изпълнител ще успее да приключи с ремонтните дейности. Заложеният ресурс е 700 000 лева, който, със сигурност, няма да е достатъчен. Кметът се надява, че с новия бюджет за 2017 г. ще бъдат заложени повече средства за улични ремонти. Ще се разчита на средства от Министерски съвет за капиталови разходи, както и на средства по проекта за водния цикъл. По него ще бъдат ремонтирани улици, които са разкопани над 50 %. Въпреки това, проектът предвижда ремонт на 86 км, а линейната мрежа в града е над 200. Така че ние ще търсим допълнително средства за цялостна рехабилитация на града, заяви Йорданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама