Комисия класира предложените за продан частни гори в обхвата на Североизточно държавно предприятие

17:10, 03 окт 16 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специално назначена комисия в Североизточно държавно предприятие разгледа, оцени и класира постъпилите общо 78 заявления за закупуване на горски територии -  собственост на физически лица. Срокът за подаване на документи за участие изтече на 19 септември. Процедурата е в ход за всички държавни горски предприятия в страната, като СИДП  организира закупуването на частни горски имоти в границите на четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

17 от постъпилите заявления са за имоти на територията на Варненска област, като 13 от тях са в обхвата на Държавно горско стопанство „Варна”. Документи за участие в процедурата са внесени за 21 имота на територията на област Добрич. Толкова са и заявленията, постъпили от собственици на имоти в област Търговище, като най-голям интерес към процедурата е отчетен в ДГС „Омуртаг” – 18 предложения за закупуване на частни гори. 19 са подадените заявления в горските стопанства в Шуменска област. 14 от тях са внесени в Централното управление на предприятието  в град Шумен.

След извършения анализ извън класацията остават 16 от заявленията. Те не отговарят на изискванията, утвърдени от Министерството на земеделието и храните. Става въпрос за имоти, предложени за закупуване, които не са горска територия, площта им надхвърля 5 хектара или липсва документ за собственост.  Сред различните документални пропуски, които са констатирани, има и заявления без предложена продажна цена на имота.  

18 от всички 62 класирани заявления са получили максималния брой точки. Подробна информация и протокол от заседанието на комисията са публикувани на адрес: www.dpshumen.bg. Съгласно процедурата предстои независими оценители да изготвят оценка на класираните имоти, като сделките със собствениците ще бъдат финализирани в рамките на предвидените от СИДП за 2016 г. средства за закупуване на горски територии на физически лица.

Основната цел на процедурата е по-ефективното стопанисване и опазване на горите, тъй като в момента има много частни гори, където предвид  малките площи не се извършват необходимите лесовъдски мероприятия.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама