Кристалина Георгиева обеща да поеме отговорност за решенията на ООН

22:24, 03 окт 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите“, това заяви българският кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева, която беше изслушана пред Общото събрание на организацията.

Генералният секретар трябва да действа в интерес на организацията и ще поема отговорността за взетите решения, подчерта Георгиева. И очерта основните теми от дневния ред на ООН – климатичните промени, финансирането в полза на развитието, военни конфликти, хуманитарната помощ.

Тя обеща, че, ако бъде избрана, в рамките на 90 дни ще проведе среща с регионалните организации, за да се проучат възможностите за по-добра съвместна работа.

В сряда членовете на Съвета ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост и ще стане ясно дали някоя от постоянните страни-членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от 5-те постоянни членки - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама