Ромите в Средец ще се обучават в нов център за развитие на общността за 280 000 лв.

07:30, 04 окт 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои изграждането на Център за развитие на общността в Средец. Стойността на строително – монтажните работи е 280 000 лв. с ДДС. В него ще се предоставят  здравни, образователни и социални услуги, ще се провеждат и информационни беседи, а също така ще се помага на децата да усвояват по-лесно учебния материал. Той е част от проект „Интегриран проект за социално включване на ромите и други уязвими групи“, който се финансира от българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Предвиден е цялостен ремонт на съществуваща сграда, която се намира в кв. „Победа“ в Средец, както и оборудване на кабинетите за работа на екипа.  След проведена процедура е избрана фирмата – изпълнител. Договорът с нея е подписан и всеки момент предстои стартиране на дейностите. Сградата трябва да е завършена до 86 дни от откриването на строителната площадка. Средствата са осигурени от българо - швейцарската програма за сътрудничество. Съфинансирането от Община Средец е 10 %.

За функционирането на Центъра за развитие на общността ще бъде извършен подбор на екип за работа включващ – ръководител, педагог и двама образователни медиатори.

В Центъра предстои да се организират допълнителни занимания в извънкласни форми и групи по интереси – индивидуална и групова работа за ученици от 1-ви до 4-ти клас включително. Ще се осигурят учебни помагала и пособия на 30 ученици от ромски произход (2 и 3 клас) за две учебни години.

В проекта е включено и провеждане на безплатни профилактични прегледи за здравнонеосигурени жители на Средец. Вече е обучен и назначен  здравен медиатор към общината, който работи с представители на общността. Ще бъдат проведени беседи на здравна тематика, ще се разпространяват брошури за повишаване на здравните знания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама