Президентът награждава млади IT специалисти

07:36, 04 окт 16 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи президентските отличия „Джон Атанасов“ на млади български изследователи за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии. Церемонията по награждаването ще се състои от 17:00 часа в Бизнес Инкубатора на „София Тех Парк“, съобщиха от „Дондуков“ 2.

В конкурса тази година са участвали 57 кандидати в четири категории.

По традиция церемонията по награждаването съвпада с рождението на известния учен от български произход д-р Джон Атанасов -  създателят на  първия цифров електронен компютър АBC.

Плевнелиев ще връчи и учредените от 2012 г. грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за  ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст. С грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ ще бъдат отличени индивидуални и екипни проекти. Държавният глава ще връчи и грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, които са в подкрепа на състезателите ни в международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.

Наградата на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени български изследователи в областта на компютърните науки в световен мащаб. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни частни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама